Daniel's Blog

How I see IT

Hardeschijf controleren met HDD Regenerator

with 9 comments

Een hardeschijf (verder HDD (hard disk drive) genoemd) is het computeronderdeel waarop gegevens bewaard worden. Om het verhaal kort te houden is het belangrijk om te weten dat een HDD bestaat uit één of meerdere ronde schijven die platters worden genoemd. Deze platters bestaan weer uit clusters, tracks en sectoren waarop de gegevens worden opgeslagen. Deze gegevens worden gelezen en geschreven door middel van een elektromechanische arm. Het wil wel eens gebeuren dat een sector defect raakt door deze werking.

Wanneer het systeem onverklaarbare fouten en/of kuren begint te vertonen, is wel goed mogelijk dat de HDD (deels) kapot is. Dit kan gecontroleerd worden aan de hand van ingebouwde programma’s binnenin Windows. Voor deze handleiding gebruiken we echter programma’s van fabrikanten en third-party ontwikkelaars.

Belangrijk! Een sector die al fysiek kapot is, kan niet gerepareerd worden. Het is echter wel mogelijk om deze uit te sluiten van gebruik. Dit raad ik niet aan. In mijn ervaring is het zo dat wanneer één of meerdere sectors defect raken er daarna snel meerderen volgen.

Hiren’s BootCD

Een onmisbare tool voor IT-ers is de CD van Hiren: Hiren’s BootCD (ook wel HBCD genoemd). Het is een opstart CD die enorm veel programmaatjes bevat zoals diagnose software, systeem opschoners, back-up software, image tools, data recovery tools, partitionering software en vele andere troubleshooting tools.

Voor deze handleiding gebruikt we een oudere versie van HBCD: versie 10.6.

Download de ISO van HBCD en brand deze vervolgens op een lege CD-ROM. Stop HBCD in de CD/DVD drive van de computer/laptop en start deze vervolgens (opnieuw) op. Zorg ervoor dat je in de BIOS de juiste boot-volgorde hebt ingesteld. Maak eventueel gebruik van functie toetsen om het juiste boot medium te kiezen. Laat HBCD opstarten.

HDD-Regenerator

In het hoofdmenu van HBCD kies je voor “Dos Programs”. Er zal een ander menu geopend worden. Kies hier voor optie 6: “Hard Disk Tools”. Kies nu de optie 8: “More…” en daarna weer voor optie 8: “More…”. Kies nu voor optie  7: “HDD Regenerator 1.71 *”. Je zult een aantal vragen krijgen, deze beantwoorden zich vanzelf binnen 3 seconden. Bij de waarschuwing over HDD Regenator kies je voor “Yes”.

HDD Regenerator - Hoofdmenu

HDD Regenerator – Hoofdmenu

Wanneer HDD Regenerator gestart is, zie je het bovenstaande scherm in beeld staan. Onderin zie je wat er van je gevraagd wordt. Druk dus op een toets om door te gaan naar het volgende menu.

hddregen-02

HDD Regenerator – Actiemenu

Je kunt nu de keuze invullen van wat voor scan je wilt uitvoeren, kies voor optie 2: “Scan, but do noit repair (show bad sectors)”. Dit doe je door “2” in te vullen en druk vervolgens op ENTER. Optie 1 heeft vrijwel geen zin, het repareren van bad sectors gaat uren tot dagenlang duren en de kans is ook nog eens groot dat het geen effect heeft. Je kunt immers geen fysieke fouten software-matig herstellen.

HDD Regenerator - Sectors

HDD Regenerator – Sectors

In het volgende menu kan je kiezen vanaf welke sector je wilt dat er gescand wordt. Omdat er in veel gevallen geen informatie vooraf aanwezig is, scan je gewoon vanaf nul. Dit staat standaard ingevuld. Druk op ENTER om het scan proces te starten.

Afhankelijk van de grootte en conditie van de harde schijf kan deze scan een aantal minuten tot zelfs een paar uur duren. Wanneer de scan enorm langzaam vooruit gaat en/of langer duurt dan een aantal uur, kan je er eigenlijk vanuit gaan dat er iets niet goed is met de HDD.

De scan geeft zijn resultaten weer in D’s (delays) en B’s (bad sectors). Wanneer er een delay is opgetreden is het de scan gelukt om de betreffende sector te lezen ná meerdere pogingen. Dit betekend dat de sector niet helemaal meer goed is, maar nog niet kapot! Een bad sector kan enerzijds een softwarematig probleem zijn, maar vaak betekend dit toch een fysieke fout. Ga er maar gewoon vanuit dat de hardeschijf kapot is.

Delays repareren

Een delay wordt ook wel een slipping-sector genoemd, het is een sector dat nog net niet kapot is. Dit kan gecorrigeerd worden met behulp van software programma’s. Bijvoorbeeld de CHKDSK-utility van Microsoft.

Daar ga ik nog een aparte handleiding voor maken.

Written by Daniël

juni 9th, 2013 at 3:57 pm

Posted in Hardware

Tagged with Hardeschijf, HBCD, HDD, HDD Regenerator

Gastblog Alouette – Beveiligingstrends en -voorspellingen

without comments

In de vorige blogpost, naar aanleiding van de Zembla uitzending over de gevaren van cybercriminaliteit, was te lezen hoe gebruikers zich tegen cybercriminaliteit kunnen beschermen. Zoals in het vorige artikel was te lezen zijn er goede beschermingspakketten beschikbaar van Kaspersky Lab, Bullguard, BitDefender en G-DATA. Het Oostenrijkse onderzoeksbureau AV-Comparatives heeft onlangs een onderzoek uitgebracht waarbij zij BitDefender en Kaspersky Lab tot de beste anti-virussoftware hebben uitgeroepen.

AV-Comparatives doet gedurende het hele jaar onderzoek naar de beste anti-virussoftware en presenteert aan het eind van het jaar de resultaten en het ‘Product van het jaar’.  Kaspersky Lab antivirus en BitDefender presteerden in 2012 even goed maar omdat Kaspersky Lab al eerder ‘Product van het jaar’ gewonnen had ging de prijs dit keer naar BitDefender.

Nu het nieuwe jaar dat net is begonnen is het interessant om te kijken welke ontwikkelingen het afgelopen jaar hebben plaats gevonden op gebied van computerbeveiliging  en welke ontwikkelingen er in 2013 kunnen worden verwacht.

Kasperksy Lab, toonaangevend ontwikkelaar van beveiligingsoplossingen voor consumenten, MKB en grote ondernemingen,  heeft de belangrijkste trends en voorspellingen op een rijtje gezet:

Belangrijke beveiligingstrends van 2012:

o   Geavanceerde malware gericht op Mac OS X
o   Explosieve groei van Android-dreigingen
o   Flame en Gauss als bewijs van voortdurende door staat gesteunde cyberoorlog-operaties
o   Opmerkelijke wachtwoordlekken bij populaire webservices, zoals LinkedIn en Dropbox
o   Diefstal van Adobe-certificaten
o   Nieuwe 0-day kwetsbaarheden in Java en andere populaire software
o   Aanvallen op netwerkapparatuur (in het bijzonder DSL-routers)
o   DNSChanger-afsluiting
o   Verwoestende Shamoon- en Wiper-malware
o   Madi-cyberspionagecampagne

Voorspellingen voor 2013:

o   Aanhoudende toename van gerichte aanvallen
o   Verdere opmars “hacktivisme”
o   Meer op nationaal niveau gesponsorde cyberaanvallen
o   Door overheid gesteund gebruik van “legale” bewakingsinstrumenten in cyberspace
o   Aanvallen op cloud-gebaseerde infrastructuur
o   Verslechtering van digitale privacy
o   Voortdurende problemen rond online vertrouwen en digitale autoriteiten
o   Voortdurende toename van mobiele en Mac OS X malware
o   Kwetsbaarheden en exploits blijven belangrijke aanvalsmethoden voor cybercriminelen
o   Brede implementatie van ransomware en cryptovirus-afpersingsmaleware

Written by Daniël

februari 27th, 2013 at 7:11 pm

Posted in Gastpost

ZEMBLA: Onderwereld online – extra informatie

without comments

Vrijdagavond 23 november 2012 heeft Zembla in een uitzending aandacht besteed aan cybercriminaliteit (cybercrime). In 34 minuten bouwen ze het verhaal in “leken taal” op naar wat er zich op dit moment afspeelt in onze digitale wereld. Ikzelf heb ook meegewerkt aan deze documentaire, ik kom een aantal seconden in beeld samen met mijn collega’s. Het is een hele goede documentaire geworden met een krachtig stukje bewustwording. Het enige wat ik eraan miste is een uitleg hoe een gebruiker zich ertegen beschermen kan.

Bescherming

Een anti-virus (of nog liever, een Internet Security pakket) is tegenwoordig niet meer genoeg. Malafide software ontwikkelt zich elke minuut van de dag. Wereldwijd zijn er creatieve mensen actief om steeds maar weer een manier te vinden om computers te infecteren met malware. Dit doen ze bijvoorbeeld door lekken te vinden in bestaande programma’s. Hier kom ik zo op terug.

Een beschermingspakket is afhankelijk van kennis en patronen. Door je bescherming bij te werken met de nieuwste updates zorg je ervoor dat de bescherming de nieuwste ontwikkelingen van malware leert kennen en zodoende jouw systeem er tegen kan beschermen. De meeste bescherming software is tegenwoordig ook uitgerust met een patroonherkenning. De scanner houdt continue alle activiteit op het systeem in de gaten om mogelijke verdachte activiteit te herkennen. Dit heet heuristieke detectie.

Dit betekend kort gezegd dat een beschermingspakket afhankelijk is van opgedane kennis van bestaande malware en dat malware altijd een stapje voor zal zijn. Dit wil niet zeggen dat een beschermingspakket zinloos is: het kan heel veel opvangen, maar het is geen 100% bescherming.

Een kleine opsomming van goede beschermingspakketten:

  • Kaspersky
  • Bullguard
  • BitDefender
  • G-DATA

Bewustwording

Vertrouw niet alleen op je beschermingspakket, maar let zelf ook goed op met wat je doet! Ik heb een aantal resources opgezocht die goed kan helpen bij deze bewustwording:

Het bedrijf Certified Secure heeft ook een interactieve online trainingsprogramma opgezet waarin je door middel van opdrachten en filmpjes bewust wordt van de gevaren. Wanneer je weet hoe iets werkt kan je jezelf er ook tegen beschermen! Maak een account aan op Certified Secure en probeer zoveel mogelijk certificaten te behalen. In ieder geval “Veilig Internet” en “Veilig Internet+”.

Lezen

Wat ook te maken heeft met bewustwording is dat je weet wat er allemaal op je systeem afspeelt. Acht van de tien keer wordt dit heel duidelijk in begrijpelijk getoond. Er is maar een klein percentage gebruikers dat de moeite neemt om meldingen door te lezen. Lees ook Next, Next, Volgende.

Software updates

Het is van cruciaal belang om geïnstalleerde software up-to-date te houden. Het programma Java is hier een groot voorbeeld van. Java is een programmeertaal waarmee programma’s worden gemaakt. Om deze Java applicaties te kunnen gebruiken heeft je systeem Java JRE nodig. Java staat er helaas om bekend dat deze veelal veel lekken bevat waardoor kwaadwilligen hun eigen geschreven stukje software kunnen uitvoeren via bijvoorbeeld de webbrowser.

Heel veel gebruikers hebben ooit eens Java geïnstalleerd en daar verder niet meer naar omgekeken. Wanneer de ontwikkelaars van Java een “lek” ontdekken, proberen ze deze zo snel mogelijk te dichten. Dit lek brengen ze naar de gebruiker als een update. Als je Java niet update, ben je dus kwetsbaar.

Dit geldt voor nog meer software. Bijvoorbeeld Adobe Flash of Adobe PDF Reader. Zelfs het besturingssysteem Windows brengt regelmatig updates uit. Dit gebeurd op elke tweede dinsdag van de maand: patchday. Het Deense bedrijf Secunia heeft een gratis programma genaamd “PSI (Personal Software Inspector)” gemaakt dat automatisch (bijna) alle geïnstalleerde software controleert of deze up-to-date zijn.

Wat heb je dus nodig?

  • Een actief beschermingspakket.
  • Kennis.
  • Up-to-date software.

Written by Daniël

november 24th, 2012 at 2:40 am

HowTo Downloaden via Spotnet

with 4 comments

Eerder had ik al een artikel geschreven over het gebruik van nieuwsgroepen en usenets. In de tussentijd is er alweer zoveel veranderd op het gebied van deze manier van downloaden dat ik besluit om iets nieuws te typen. Het oude artikel is nog steeds van toepassing als je zelf binaries wilt opzoeken. In dit artikel maken we gebruik van het programma Spotnet.

Usenets, Binaries en Nieuwsgroepen

Een usenet is een wereldwijd gedecentraliseerd netwerk waarop gebruikers informatie (tekst of bestanden) kunnen delen. Alle informatie wordt geplaatst in zogenoemde nieuwsgroepen. Je kunt deze nieuwsgroepen doorzoeken met behulp van zoekmachines zoals bijvoorbeeld Binsearch.com, Yabsearch.nl of NZBIndex.nl.

Spotnet

Omdat het opzoeken van informatie in een nieuwsgroep niet even gemakkelijk is voor iedereen, hebben mensen besloten op informatie te “spotten”. Een veel gebruikt programma c.q. database waarin veel spots staan en dagelijks worden toegevoegd is het gratis programma Spotnet.

Toegang tot usenet

Om gebruik te kunnen maken van Spotnet heb je toegang nodig tot het usenet netwerk. Sommige internetproviders bieden toegang tot het usenet aan, maar hier zitten vaak enorm veel limieten aan. Daarom is het beste om gebruik te maken van een paid server. Hier komen usenet aanbieders om de hoek kijken. Een goede aanbieder is Sunny Usenet waarbij je al toegang tot het usenet kunt krijgen vanaf €1,43 per maand.

 

 


Spotnet instellingen

Wanneer je beschikt over een usenet account (bijvoorbeeld van Sunny Usenet) kan je Spotnet downloaden en installeren. Wanneer je Spotnet voor de aller eerste keer opstart zal je worden gevraagd om en provider te kiezen. Deze gegevens staan in de bevestigingsmail van je usenet provider.

Wanneer je op Verbinden hebt gedrukt zal Spotnet opzoek gaan naar alle beschikbare spots en reacties. De eerste keer kan dit enige tijd in beslag nemen. Laat het programma maar even met rust. Afhankelijk van je systeem kan dit wel tot een halfuur duren.

Zoeken en downloaden

Als Spotnet gereed is met het updaten kan je met behulp van de zoekfunctie gaan zoeken naar wat jij graag wilt downloaden. Je kunt ook gebruik maken van de standaard filters om enkel in bepaalde categorieën te zoeken. Het is ook mogelijk om zelf filters in te stellen.

Wanneer je een interessante titel (spot) hebt gevonden, kan je deze openen om meer informatie te krijgen zoals bijvoorbeeld een beschrijving, bestandsgrootte etc. Rechtsbovenin het bericht (de spot) zal je een blauwe pijl zien. Dit betekend downloaden. Als je hierop klikt zal er een nieuw tabblad geopend worden en zal het downloaden worden gestart. Downloads worden standaard in de map Downloads geplaatst.

Written by Daniël

juli 31st, 2012 at 6:04 pm

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera